Bina just nu! Mars

Bina känner av att det är tid att förbereda sitt samhälle för den kommande sommaren. De vill naturligtvis starta så tidigt som möjligt. Den milda vintern som vi haft i år har gett bina möjlighet att flyga ut och tömma tarmen lite då och då. Detta har varit bra för samhället och drottningen började i de flesta samhällen att lägga ägg redan i februari. För detta yngel behövs foder. Därför är det viktigt, kanske just i år, att kolla hur mycket foder som finns.  Detta måste finnas 3 till 4 fulla foderramar för att riskerna för svält under april skall vara eliminerade.

Många är kanske lite oroliga för att störa samhällena för att kolla. Välj en dag då det är inte blåser, lyft upp täckbräder och lyft på ytterramarna så du kan känna vikten.  Finns det för mycket foder så kan man ta bort en ram och ge till det samhälle som har för lite. Endast om man är tvungen skall man ge sockerlösning, då 50%ig. Apifonda kan vara ett alternativ.

Hemska tanke, om ett samhälle har dött. Då skall det resas undan så fort som möjligt. Ramar och kupa skall återställas i en så god hygienisk standard att de kan användas igen. Ta vara på möjligheterna att lära hur man skall göra för att undvika dessa vinterförluster i framtiden!

Då vädret blivit lite varmare och bina kommer hem med pollen under ett par dagar, är det dags med en första koll på hur samhället har det med drottning och yngel. Man behöver inte leta upp drottningen för detta. Man ser på ynglet att drottningen är som hon skall vara. Nu kan man ta bort mörka, mögliga och uttjänta ramar. Hjälpa de svaga samhällena genom att minska yngelrummets storlek och se över och förbättra isoleringen.  De starka samhällena är det bara att glädja sig åt. Anteckna i skötselkortet så du är förberedd inför nästa ingrepp.

Nu är det tid att planera för kommande säsong. Skaffa hem och/eller tillverka det som du behöver. Men glöm inte att njuta av bina då de stävar att hämta hem nektar och pollen från de fina vårblommorna. Allt detta arbete för att just du skall få slunga din honung.

Mars 2017

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s