Ordförande har ordet

En annorlunda sommar har nu gått mot sitt slut.

Coronapandemin har vänt upp och ner på allas vår tillvaro på ett eller annat sätt.
Jag hoppas att ni alla haft det så bra man nu kan i dessa tider och att era bi varit flitiga och samlat in honung till er i lagom stora doser.

På vårt senaste styrelsemöte talade vi mycket om den närmsta framtiden och hur vi skall hantera den sociala distanseringen i våra aktiviteter. Vi måste hålla i minnet att många av våra medlemmar tillhör det man dagligen benämner ”riskgruppen” på ett eller annat sätt och detta medför att det blir förändringar för honungsprovningen, utbildningsverksamheten och för vårt årsmöte i år.
Samtliga dessa aktiviteter är svåra att hantera utan att man kan få smittspridning om vi gör som vi brukar.

SBR har nu kommit med rekommendationer om hur vi skall förfara med årsmötet i år. Styrelsen tittar på dem i skrivande stund och vi återkommer med hur vi kommer att förfara. Att helt ställa in årsmötet och låta allt rulla på ett år till är inget alternativ. Det är viktigt att det som styrelsen gjort under det gångna året är transparent och öppet.

Det blir ingen ”öppen” honungsprovning i år. Istället kommer vi att samla in burkar vid olika tillfällen. Sista chansen att lämna in en burk är på Linerogården den 23 september kl 19.00 då vi skulle haft vår öppna provning. Fram till dess kan ni lämna burkar till Jan Lundquist i Lund eller till Per Sjögren i Södra Sandby.

I år blir det så att vi den kvällen, den 23/9, kommer att livesända provningen av ett par burkar på Facebook där de som vill kan följa provningen. Inga förutom honungs kommittén kommer att kunna delta i den fysiska provningen.
Provningen av de återstående burkarna sker som vanligt vid annan tidpunkt av honungs kommittén.

Årets utbildning av nybörjare fick avbrytas och har sedan inte fullföljts. Vi anser att det är viktigt att vi får ett avslut för våra deltagare så vi tittar nu på alternativ med andra, större lokaler alternativt vara utomhus i små grupper.

Till nästa års utbildning tittar vi också på att göra delar av utbildningen digital. Det kräver förstås att deltagarna har tillräcklig datorvana vilket inte är självklart om man har kommit upp lite i åren eller inte använder datorer i det dagliga. Vi återkommer när vi vet mer.

På grund av Coronan har vi också pausat samarbetet med våra grannklubbar som jag skrev om i förra utskicket. Det återupptas i framtiden när vi kan börja träffas lite mer normalt.
Jag tror vi får betrakta 2020 som ett ”undantagsår” som vi bara får gå igenom tills tiderna blir mer normala igen.

 

Per Sjögren
Ordförande Lunds Biodlare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s