Ordförande har ordet

Vi skriver nu snart mars 2020 och våren gör sakta sitt intåg trots att vi meteorologiskt sett inte haft någon vinter i år.

Beroende på hur vädret utvecklar sig framöver kan det vara på plats med en liten påminnelse om att kontrollera fodertillgången hos era bin. När yngelsättningen kommer igång måste det finnas tillgång till foder annars svälter bina ihjäl. Med det milda väder vi haft i år är det stor risk att bina sedan länge är igång med yngelsättningen och kan de sedan inte flyga pga. att det är kallare så kan det bli problem för dem. Är ni osäkra så diskutera saken med er mentor eller någon annan biodlare ni har kontakt med.


Delar av styrelsen har i februari träffat representanter för sex av våra grannklubbar.

Vi diskuterade om vi kunde börja ett samarbete klubbarna emellan så att vi kan delta i varandras aktiviteter. Samtliga klubbar var positiva till ett samarbete som gör att utbudet av aktiviteter och information ökar för alla. En arbetsgrupp bildades för att fortsätta det vi påbörjade i februari.

Aktiviteter vi blir inbjudna till läggas ut på vår hemsida och på vår Facebook sida allt eftersom inbjudningarna kommer så håll utkik här.

Själv tänker jag delta i ett par av Sydvästras aktiviteter under våren som intresserar mig.

Ett bra sätt att träffa likasinnade och skaffa nya vänner.

Jag vill också passa på att påminna om att vi har länkar på vår hemsida till medlemmar som bedriver sin biodling som företag. Glöm inte bort att titta på dessa länkar med jämna mellanrum, kanske finns det en utbildning eller aktivitet som ni saknar och som inte vår förening kan tillhandahålla.

 

SBR Skånes distriktsårsmöte hölls den 15 februari i Tyringe. Klubben representerades av våra tio valda delegater.

Alla tre motionerna som vi i Lunds Biodlare skickat in fick bifall.

Den första innebär att man i framtiden inte skall lägga årsmötet i anslutning till sportlovet så att även medlemmar med barn i skolåldern kan representera sina föreningar.

Den andra handlade om att distriktet skall verka mer aktivt för att utbilda cirkelledare som kan hjälpa till att utbilda alla nya medlemmar. Sådan utbildning planeras nu längre fram i år här i Skåne. Håll utkik efter detta om ni känner att ni vill hjälpa till med denna viktiga syssla.

Den tredje handlade om att inlämningstiden för ”Skånes Bästa Honung” förlängdes fram till den 1/12. Det gör att vi i lokalföreningar får lite mer tid att hitta lämpliga kandidater som kan delta i tävlingen.

I höst kommer Lunds Biodlare att skicka in den honung som utmärker sig bäst på vår honungsbedömning till tävlingen. Hoppas ni alla vill vara med och tävla om denna utmärkelse.

Efter årsmötesförhandlingarna fick vi information om de nya reglerna för honungsbedömningen som börjar gälla från 1: a maj i år. Bl.a. kommer vi i framtiden att kunna bedöma honung som är flytande inom detta regelverk. Information om hur regelverket ser ut kommer under våren på distriktets hemsida.

Jag vill också tipsa om ett program som gick på SVT och nu finns på SVT Play. Filmen Honungslandet handlar om en kvinna i Makedonien som tar tillvara honung på ett traditionellt sätt som vi är ovana vid idag. När man ser filmen får man också anledning att reflektera lite över hur bra vi egentligen har det i vårt land. En mycket sevärd film ur många perspektiv.

Till sist hoppas jag att få se er alla på de aktiviteter vi har i år och att ni också tar chansen till att skaffa nya bekantskaper på de aktiviteter som våra grannklubbar bjuder in oss till.

 

Pelle

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s